Om u nog beter van dienst te kunnen zijn gebruiken wij cookies
Geen probleem
Liever niet
Onze cookies
Specialist in het bestrijden van welvaartsziekten

Bulletproof koffie

Wat is het, wat doet het.

Wat is het?
Wij krijgen de vraag. Wat is Bulletproof koffie, wat doet het en is het “gezond”. Het is een rage die is overgekomen uit Amerika. De bedenker van deze koffiecreatie is Dave Asprey, een investeerder en technologie ondernemer uit Silicon Valley.

Er zijn verschillende uitleggen hoe je Bulletproof koffie maakt.
Het oorspronkelijk recept komt uit Tibet waar thee met Jak-botor gedronken wordt. De Jak, ook wel bromrund genoemd is een rundersoort afkomstig uit centraal Centraal-Azië.
Ondernemer Dave Asprey heeft deze Jak-thee doorontwikkeld naar de huidige Bulletproof. Zijn recept is koffie gezet (slowcoffee) van gefilterd water en vers gemalen koffiebonen van “speciaal” geselecteerde koffiebonen gemengd in een voorverwarmde blender, op een hoge stand met grasboter en MCT-olie (Medium Chain Triglyceride olie).

Verhoudingen; 1 kop/mok koffie, 1 a 2 eetlepels grasboter, 1 a2 eetlepels MTC-olie.

Je kunt het ook op alternatieven manieren maken met biologische pittige koffiebonen, ambachtelijke grasboter en kokosvet. Je kunt naar smaak eventueel experimenteren met kaneelpoeder (1 theelepel), vanille poeder (1 theelepel, volvette kokosmelk (2 eetlepels) of cacaoboter (1 theelepel)

Wat doet het?
Als we kijken naar de ingrediënten dan bestaat bulletproof uit:

  1. Koffie met cafeïne
  2. Vet

Koffie/cafeïne houdend. Als we koffie drinken dan is al heel snel cafeïne terug te vinden in het bloed. Na drie kwartier tot een uur is het hoogtepunt van het cafeïne gehalte in het bloed bereikt en neemt het weer af en is, afhankelijk per persoon met 2 tot 12 uur weer uit je lichaam verdwenen.
Cafeïne blokkeert in de hersenen bepaalde receptoren (adenosinereceptoren) waardoor je alerter wordt. Tegelijkertijd wordt dan ook vanuit de hersenen de productie van de hormonen adrenaline en cortisol gestimuleerd. Deze hormonen zorgen ervoor dat de rest van je lichaam ook in een alerte en actieve staat wordt gebracht. Het lichaam wordt in de zogenaamde stress-stand (vluchtstand) gezet. Bloedvaten vernauwen zich, de bloeddruk gaat licht omhoog en de hartslag, ter compensatie juist omlaag. Het kan zelfs zijn dat je je gejaagd gaat voelen.

Het effect van cafeïne is van persoon tot persoon verschillend. Ben je een echte koffiedrinker dan kan het effect bijna verwaarloosbaar worden door gewenning.

Vet. Vet (verzadigd vet) is onze natuurlijke energiebron. Het staat letterlijk lijnrecht tegenover de werking van de cafeïne. Het geeft langdurig gelijkmatig energie af.
Nemen wij de originele ingrediënten waaronder grasboter en de MTC-olie dan bestaan deze twee “vetten” uit hoofdzakelijk verzadigd vet en een minder deel uit enkelvoudig onverzadigd vet afhankelijk van de ingrediënten van de MTC-olie (mix kokos- en palm-vet). De meest hoogstaande MTC-olie wordt gemaakt van kokosvet.
De in verhouding meer aanwezige middellange vetzuurketens zorgen voor een makkelijkere opname van het vet door de darmwand waarna het door het bloed als energie wordt aangeboden aan de gebruikers in het lichaam.
Kokosvet heeft in vergelijking met MTC-olie minder middellange vetzuurketens. Maar nog steeds bevindt zich in kokosvet zo’n 65% middellange vetzuurketens.

Wat doet het?
Laten wij ervan uitgaan dat je een regelmatige koffiedrinker bent. Dan is de werking van de cafeïne matig tot verwaarloosbaar.Omdat het vetaandeel in de Bulletproof koffie hoofdzakelijk bestaat uit verzadigd vet is dat positief omdat verzadigd vet onze natuurlijke energiebron is. Wel moeten wij erop attenderen dat een Bulletproof gezien moet worden als een maaltijd en je hem ook als zodanig moet meerekenen. Je kunt de Bulletproof niet zien als een tussendoortje.

Het venijn zit hem hier in de staart. Heb je een Bulletproof achter de kiezen en ga je vervolgens een koekje eten dan zal het lichaam ervoor kiezen het koekje op te gaan slaan met als gevolg dat je zwaarder wordt. Dan lijkt ogenschijnlijk de Bulletproof de boosdoener maar de koolhydraten uit de rest van de voeding die je die dag eet zijn de werkelijke boosdoener.
Voor het sporten een Bulletproof drinken kan een positief effect geven. Maar een goede maaltijd met voldoende verzadigd vet heeft de voorkeur. De stress van de cafeïne kun je missen als kiespijn. Drink voor en tijdens het sporten liever water met een Keltisch zeezout oplossing. Die zal het mineralentekort aanvullen en je alert houden.

Conclusie.
Leuk drankje maar pas op.

 

Verdieping;

Slowcoffee oftewel “langzame koffie” wordt in twee fasen gezet. De eerste fase is het overgieten van de gemalen koffie en dan ongeveer 30 seconden wachten totdat de smaken van de koffie vrij komen (pre-infusie). Gebruik water met een temperatuur van tussen de 80 en 90 graden Celsius. 80 graden voor een milde smaak. 90 graden geeft een scherpere smaak. Gebruik geen kokend water want dan verbrand de koffie.
Na ongeveer 30 seconden pre-infusie wordt de rest van het warme water gelijkmatig en langzaam over de koffie gegoten.

De speciaal geselecteerde koffiebonen zijn van 1 soort biologisch geteelde koffiebonen en worden pas gemalen op het moment van koffie zetten.

De gebruikte grasboter is gemaakt op traditionele wijze van biologische rauwe melk dat komt van koeien die gras eten in de wei.

MTC-olie oftewel “middellange vetzuurketen olie” is olie gewonnen uit kolosvet en palmolie. Deze middellange vetzuurketens worden eenvoudiger opgenomen in de darmen en in zogenaamde chylomicronen verpakt, in de bloedstroom gebracht en afgeleverd waar in het lichaam energie nodig is. Hoe hoger de kwaliteit van MTC-olie hoe groter het aandeel kokosvet.

Kokosvet is verzadigd vet (87%), wordt door persing gewonnen uit het gedroogde vruchtvlees (kopra) van de vrucht (kokosnoot) van de kokospalm. Het heeft een smeltpunt van 24-26 graden en heeft bij 20 graden Celsius dus een vaste vorm. Kokosvet bevat ongeveer 65% Medium Chain Triglycerides.

Palmvet  is een vet dat bestaat uit gedeeltelijk, 49% verzadigde vet, 37% enkelvoudig onverzadigd vet en 9% meervoudig onverzadigd vet is. Het wordt door persing gewonnen van de vruchten van de oliepalm. Het heeft een smeltpunt van 36-38 graden Celsius en het heeft bij 20 graden Celsius dus een vaste vorm.