Om u nog beter van dienst te kunnen zijn gebruiken wij cookies
Geen probleem
Liever niet
Onze cookies
Specialist in het bestrijden van welvaartsziekten

Een koe eet vetrijk

Een koe eet van nature gras. Dat weten wij allemaal. Dan oogt de titel “Een koe eet vetrijk” in eerste instantie vreemd.

Maar is de titel wel zo vreemd als het lijkt?

Een koe eet gras. Gras bestaat vooral uit water en koolhydraten (vezels en suikers). Bacteriën in de spijsverteringsstelsel van de koe zorgen dat de koolhydraten worden omgezet in vetzuren (fermentatieproces). Dit gebeurt in de voormagen van de koe (pens, netmaag en boekmaag). De laatste maag van de koe (lebmaag) lijkt op die van de mens. Het gras is door het fermentatieproces veranderd van koolhydraatrijk naar vetrijk. Het vetpercentage is nu ongeveer 70%. In de dunne darm wordt het vet via de lever door het lichaam opgenomen.

Een koe is, door zijn specifieke spijsverteringsstelsel in staat een koolhydraatrijk product in de vorm van gras te transformeren in vetrijke voeding die voedt en energie geeft.

Wij mensen hebben die mogelijkheid niet. Daarom is het belangrijk dat wij vetrijk eten om goed gevoed te worden. De verhouding vetten tegenover eiwitten is in optimale vorm ongeveer 75% staat tot 25% zijn.

Wist je dat alle dieren een verteringsstelsel hebben die het voedsel, wat zij van nature eten omzet in hoofdzakelijk vet.

Link naar algemeen voedingsadvies >>