Om u nog beter van dienst te kunnen zijn gebruiken wij cookies
Geen probleem
Liever niet
Onze cookies
Specialist in het bestrijden van welvaartsziekten

Overgewicht en ME (15-07-12)

Al jaren heb ik me niet zo goed gevoeld als de laatste maanden!!! Tweederde van de kilo's die ik kwijt wilde zijn er al af. Ik weeg al 38 kilo minder dan toen ik het gevoel kreeg dat ik nu echt iets moest doen, wilde ik niet in een rolstoel eindigen. Met mijn gewicht zou zelfs een arts mij niet aan een paar nieuwe heupen of knieën willen helpen.

Ik heb ME en ben altijd vreselijk moe. Deze ziekte gaat en komt in golven en in het najaar van 2011 voelde ik mij - voorzover mogelijk - aardig goed en niet meer zo wanhopig moe. Ik zag de advertentie van WELenZIJN en dacht: dit zou het wel eens kunnen zijn voor mij. Een afspraak was gemaakt en vol goede moed en ZEER gemotiveerd ben ik het eerste gesprek aangegaan. Tijdens de eerste sessie kwam ik erachter dat ik toch een sterk hart heb, want omdat ik mij al jaren niet meer gewogen had, wist ik niet wat mijn gewicht was. Ik schrok me wezenloos en dacht: dit komt echt nooit meer goed.

Met een zeer goede ondersteuning van de medewerkers van WELenZIJN ben ik op een manier afgevallen die ik niet voor mogelijk had gehouden. Zonder honger vlogen de kilo's eraf en ging ik mij steeds beter voelen. Mijn bloeddruk is gedaald van 166 - 95 naar 111 - 74. Zelfs de angst dat ik overtollige huid over zou houden was niet nodig. In tegendeel, op bepaalde plekken van mijn lichaam ben ik strakker dan ooit. Ik voel mij gezonder en dat laat mijn lichaam ook zien. Mijn nagels zijn harder en splijten niet zo gauw, mijn "snor en baard" zijn (ook volgens mijn schoonheidsspecialiste) veel en veel minder. Ik kan mij beter bewegen en voel dan ook weer dat ik beschik over spieren. Doordat het vochtgehalte in mijn lijf beter is, is mijn huid zachter en sta ik met vele anderen verbaasd over de conditie van mijn gezichtshuid die minder rimpels vertoont dan waar ik bang voor was. Een hele prettige bijkomstigheid is ook dat ik van mijn hoofd tot mijn voeten gelijkmatig ben afgevallen. Niet eerst een heel klein hoofdje op een reusachtig lijf. Niet een wespentaille boven enorme heupen.

Tijdens gesprekken na de weging en meting die ik had kreeg ik vaker te horen: als je volhoudt word je altijd beloond. Hoe waar. Ook als ik het wel eens moeilijk had moest ik daar altijd aan denken. Als ik 's avonds het eten klaarmaakte voor mijn man en de neiging had om te "zondigen" dacht ik daaraan en hield me staande door ook te denken: waarom heb ik dan vanmorgen die citroen genomen en heb ik me tussen de middag aan het dieet gehouden? Als ik nu iets neem wat niet goed is voor het afvallen dan had ik dit de hele dag kunnen doen.

Ik zit nu voor de tweede keer in "gezonder zijn" en net als tijdens de eerste keer heb ik geen moeite om op gewicht te blijven, in tegendeel ik ben zelfs nog iets afgevallen. Na mijn vakantie zal ik opnieuw twee kuren achter elkaar gaan doen en al naar gelang mijn gewicht "gezonder zijn" en "gezonder blijven" gaan volgen. Misschien heb ik dan het door mij gewenste gewicht. Zo niet, dan gaan we gewoon door.

Ik heb door deze manier van afvallen geleerd, dat je geen honger hoeft te hebben, lekker kunt eten, naar feestjes kunt gaan, uit kunt gaan eten en je uit kunt leven in de keuken achter het fornuis.

Het klinkt misschien raar, maar het gewicht is voor mij niet meer het allerbelangrijkste. Natuurlijk is het fijn dat ik inmiddels mijn kleding vele maten minder kan kopen, maar het gevoel dat ik er veel en veel gezonder uitzie en mij ook zo voel heeft voor mij dezelfde waarde.

Rita, 15 juli 2012