Om u nog beter van dienst te kunnen zijn gebruiken wij cookies
Geen probleem
Liever niet
Onze cookies
Specialist in het bestrijden van welvaartsziekten

Fruitsuikers

De algemene opinie is dat fruitsuikers gezond zijn.

Klopt dit eigenlijk wel? Zijn fruitsuikers gezond of juist niet?

We gaan antwoordt geven op de volgende vragen:
1.  Wat is fruitsuiker?
2.  Wat doet ons lichaam met fruitsuikers?
3.  Wat is de functie van fruitsuiker?
4.  Zijn fruitsuikers gezond?

Wat is fruitsuiker?

Fruitsuiker, vruchtensuiker of de meer technische naam fructose.
Zoals de naam wil vermoeden komt deze vorm van suiker uit fruit. In fruit zit weliswaar fruitsuiker maar in relatief kleine hoeveelheden. Fruitsuiker wordt voornamelijk uit maiszetmail geproduceerd. Maisfructose zou een beter gekozen naam zijn.

Het is een zogenaamde enkelvoudige koolhydraat, vloeibaar, 2,5 keer zoeter dan glucose* en goedkoop te produceren. Dat zijn ook de redenen waarom fruitsuiker zo’n populaire zoetstof is voor de voedingsindustrie. Fruitsuiker zit verwerkt in zeer veel bewerkte voedingsproducten zoals vruchtensappen, frisdranken, brood, ontbijtgranen, zoete melkproducten, vruchtenyoghurt, kant en klare maaltijden, koek, snoep, sauzen en vele andere gezoete levensmiddelen. Het wordt op verpakkingen in een velerlei benamingen weergegeven. Dat maakt het lastig, lees onmogelijk om de ingrediënten op verpakkingen te begrijpen.

Hoe wordt fruitsuiker door het lichaam verwerkt (gemetaboliseerd)?

In tegenstelling tot glucose, dat door bijna elke cel kan worden gebruikt, kan fruitsuiker alleen worden verwerkt door de lever. Via de dunne darm en de poortader wordt fruitsuiker naar de lever getransporteerd. De lever kan fruitsuiker beperkt omvormen in glucose om vervolgens als energie te worden verbrand door ons lichaam. Dat gebeurt alleen bij extreme lichamelijke inspanning of door vasten ontstane energietekort. Omdat wij dagelijks al zoveel koolhydraten (suikers) consumeren wordt bijna alle fruitsuiker in de lever direct omgezet in lichaamsvet.
Tijdens de verwerking van fruitsuiker in de lever ontstaan afvalstoffen die schadelijk zijn voor onze gezondheid. Het consumeren van veel fruitsuikers kan resulteren in: overgewicht, obesitas, overbelaste lever, leverontsteking, niet alcoholische leververvetting, hoge bloeddruk, vaatschade, ontstekingsziekten, diabetes, insulineresistentie, enz.

Wat is de functie van fruitsuiker?

Fruitsuiker (fructose) heeft een functie. Het heeft als functie dat ten tijde van overvloed er een reserve (vetreserve) opgebouwd kan worden om de tijd van schaarste (honger) te overleven.
Een voorbeeld hiervan is de bruine beer. Een bruine beer eet naarmate het seizoen verstrijkt steeds meer fruit, voornamelijk bessen. Door het eten van grote hoeveelheden bessen legt hij, door de fruitsuikers (fructose) een vetvoorraad aan die hem helpt de winter, tijdens de winterslaap te overleven.
Fruit speelt een hele belangrijke rol bij het overleven ten tijde van honger. Daarom is het fruit dat later in het seizoen rijp wordt zoeter dan het fruit eerder in het seizoen. Het late fruit bevat meer fruitsuiker (fructose).
Omdat wij als westerse mens altijd en op elk moment van de dag voeding in overvloed tot onze beschikking hebben hoeven wij geen vetreserve meer aan te leggen om ten tijde van honger te overleven. De functie van fruitsuiker (fructose) is hierdoor overbodig geworden. Het keert zich nu juist tegen ons.

Zijn fruitsuikers (fructose) gezond?
In onze huidige levensstijl is fructose giftig (toxis) voor ons lichaam en schadelijk voor onze gezondheid. De verwerking van fructose door ons lichaam lijkt sterk op de wijze hoe alcohol verwerkt wordt, met dezelfde gevolgen. Het is een belangrijke veroorzaker van welvaartsziekten geworden.

Advies: Vermijdt het eten van bewerkte voeding waarin suikers verwerkt zitten. Eet onbewerkte voeding zonder toevoegingen. Eet met mate vers fruit.

*Glucose, druivensuiker of dextrose is ook een enkelvoudig koolhydraat echter met het verschil dat ons lichaam glucose kan gebruiken als energiebron. Ook voor druivensuiker geldt dat het weinig met druiven te maken heeft. Het zit weliswaar in druiven maar wordt niet gewonnen uit druiven. Druivensuiker wordt meestal gewonnen uit het zetmeel van granen en mais.

Het bekende tafelsuiker (sucrose of sacharose)is een verbinding tussen een glucose en een fructose molecuul (tweevoudige koolhydraat). Het wordt voornamelijk gewonnen uit suikerriet en suikerbieten.