Om u nog beter van dienst te kunnen zijn gebruiken wij cookies
Geen probleem
Liever niet
Onze cookies
Specialist in het bestrijden van welvaartsziekten

Huidkanker

Wist u dat? Zonbescherming huidkanker kan bevorderen!

Onderzoek uit verschillende richtingen toont aan dat huidkanker mede kan ontstaan door het dragen van een zonnebril en het smeren van een zonnecrème.

Dit klinkt natuurlijk heel erg vreemd omdat wij juist een zonnebril dragen en zonnecrème smeren om ons zelf tegen overmatige UV stralen van de zon te beschermen.

Hoe zit dit nu?

Als de zon schijnt valt het licht op onze huid en in onze ogen. Onze zenuwen nemen dit waar en informeren onze hersenen continu hierover. Als de straling, in dit geval UV straling, te veel/te intens wordt waardoor er schade kan gaan optreden gaan onze hersenen maatregelen nemen om ons te beschermen tegen deze te veel aanwezige UV straling. Wij merken bijvoorbeeld dat wij de ogen willen gaan dichtknijpen, zelfs sluiten en de behoefte naar schaduw groter wordt. Hierdoor beschermen wij onze ogen.

Maar er gebeurt meer in ons lichaam wat wij niet merken. Bij een groter wordende intensiteit van UV straling geven onze hersenen een signaal dat een hormoon activeert die ervoor zorgt dat onze huid dikker wordt en gaat bruinen. Als de intens geworden UV straling aanhoudt worden wij door ons zelfbeschermingsysteem gemotiveerd ons naar de schaduw te begeven. Op deze manier beschermt ons lichaam zichzelf tegen de schadelijk geworden UV straling van de zon.

Onze westerse samenleving met al zijn eisen waaraan wij willen voldoen vertelt ons dat wij een mooi bruin kleurtje moeten hebben en liefst snel. Wij gebruiken de zonnebril en smeren ons veelvuldig in met zonnecrème om ons te beschermen tegen de te veel aanwezige UV straling. Hierdoor zijn wij geneigd te denken dat wij vaker en langer in de zon kunnen zijn.

 

Echter;

Door het gebruiken van de zonnebril en het insmeren met zonnecrème blokkeren wij het zelfbeschermingsysteem van ons lichaam. Onze ogen en huid nemen minder straling waar waardoor de hersenen dat specifieke hormoon niet activeert en de huid niet dikker en bruin wordt. Tel daarbij op dat wij menen vaker en langer in de zon te kunnen zijn en alle factoren zijn aanwezig om te verbranden en het risico om huidkanker te krijgen wordt aanzienlijk verhoogd.

Conclusie;

Hoewel de medische stand nog steeds aanraadt zonnebrandcrème te gebruiken zijn er steeds meer bewijzen, en ze nemen in rap tempo toe, dat zonnecrèmes juist huidkanker bevorderen. Door de veranderingen in de ozonlaag moeten wij extra waakzaam zijn en onze huid vooral als deze nog geen zon gewend is beschermen tegen de zon door sneller de schaduw op te zoeken. De schadelijke UV straling door de zon is het grootst tussen 11.00 en 15.00 uur.

Ook kun je jezelf natuurlijk beschermen door geleidelijk aan de zon te wennen en door extra vitamines te slikken, bijvoorbeeld tabletten die 5000 ie vitamine A bevatten, 5404mg bèta-caroteen, 250mg calciumcarbonaat, 30mg glycine en 200 ie vitamine D. In Zuid-Afrika is er een product, Sylvasun genaamd te koop welke aan blanke bezoekers wordt geadviseerd te gebruiken als bescherming tegen de zon. De avond voor het in de zon gaan 2 tabletten en vervolgens elke dag 1. Wij zijn een leverancier aan het zoeken die dit product of een gelijkende leveren kan.

Huidkanker is de meest voorkomende vorm van kanker in Nederland en is tegelijkertijd ook misschien wel de best voorkombare vorm van kanker. Voorkom excessieve blootstelling aan te veel UV straling.

EXTRA informatie

50% van de melanomen begint in een reeds bestaande moedervlek die voorheen goedaardig was. Houd moedervlekken dus in de gaten, en raadpleeg een arts wanneer u ziet dat een moedervlek verandert. Door tijdgebrek en opgedragen regels is de kans groot dat de arts u niet serieus neemt en u onverrichter zake weer huiswaarts stuurt. Neem hier absoluut geen genoegen mee en eis nader onderzoek.

Bijna bovenaan de lijst met risicofactoren voor huidkanker staat sporadische blootstelling aan intensief zonlicht gedurende korte perioden. Met name blanke mensen die de meeste tijd binnensmuren doorbrengen omdat ze bijvoorbeeld een kantoorbaan hebben en tijdens hun jaarlijkse vakantie ineens veel in de zon zijn. Vooral zij doen er goed aan extra waakzaam te zijn tegen verbranden.

De typische bouwvakker die de hele zomer met ontbloot bovenlijf in de volle zon aan het werk is, is een goed voorbeeld hoe het lichaam zich wapent tegen de schadelijke zonnestralen. Als de eerste mooie lentedagen aanbreken gaat het shirt uit en kan de huid vanaf dag 1 wennen aan de zon en zich ertegen wapenen. Tegen de tijd dat het hoogzomer is en de zon op zijn sterkst is heeft de huid zich weerbaar gemaakt tegen deze straling door dikker en bruin te worden. De huid verouderd weliswaar sneller maar huidkanker komt zeer zelden voor bij deze groep mensen die zijn huid op de beschreven manier laat wennen aan de zon.