Om u nog beter van dienst te kunnen zijn gebruiken wij cookies
Geen probleem
Liever niet
Onze cookies
Specialist in het bestrijden van welvaartsziekten

Verschil bewegen en sporten

Onder bewegen verstaan we lichte lichamelijke activiteit al dan niet opgenomen in het dagelijks functioneren. Hieronder verstaan we alle lichaam verplaatsende inspanning zoals lopen, fietsen en zwemmen maar ook tuinieren, huishouden, klussen, enz. Deze lichaamsbeweging vindt plaats door de gehele dag heen zowel in de vrije tijd als ook tijdens werk.

Onder sporten verstaan we lichamelijke activiteit waarbij er een grotere inspanning gevraagd wordt.

De grens wanneer bewegen sporten wordt is het beste te definiëren als je bij activiteit, bij een temperatuur van +/- 20 graden, gaat zweten.

De grens tussen bewegen en sporten kan bij mensen onderling enorm verschillen.

Zo kan het zijn dat een persoon al bij de minste inspanning al enorm gaat zweten. Voor die persoon valt deze lage inspanning al onder sport en niet onder bewegen. Als dit het geval is ligt hier vaak wel een gezondheidsreden aan ten grondslag en is nader onderzoek gewenst.

Bewegen is gezond
bewegen is gezond mits je gezondheid het toelaat. Het activeert je lichaam, maakt je sterker, weerbaarder en het lijdt af. Hoe meer beweging hoe beter.

We moeten ons wel afvragen of en hoe het mogelijk is om meer te gaan bewegen.
Het kan zijn dat, door klachten en/of ziekte er beperkende factoren zijn en er gezocht moet worden naar passende manieren om meer te gaan bewegen.
Ook kan het zijn dat door de mate van klachten en/of ziekte het niet mogelijk is om meer te gaan bewegen. In ieder geval niet op dit moment. In dat geval moeten eerst de mogelijkheden worden bekeken om de gezondheid te herstellen zodanig dat klachten verminderen en meer bewegen weer tot de mogelijkheden gaat behoren. Forceren betekend achteruitgang.
Het begrip sporten is onder deze omstandigheden zeker niet aan de orde.

Wil jij ook meer bewegen maar belemmert jou gezondheid of lichaam dit te doen? Bel ons en laat je informeren wat wij voor jou kunnen betekenen!