Om u nog beter van dienst te kunnen zijn gebruiken wij cookies
Geen probleem
Liever niet
Onze cookies
Specialist in het bestrijden van welvaartsziekten

Basis bouillon

Dit recept past in: Gezonder zijn en blijven
Ingrediënten:  
1 of meerdere runder mergpijp
  en/of runder schenkel
  en/of runder staart
scheutje appelazijn
1 grote ui
1 prei
1 grote wortel (winterwortel)
naar smaak toevoegen Keltisch zeezout
naar smaak toevoegen peper

Bereiding:
Vul een pan met koud water. Doe hierin de bot(ten) en een scheutje appelazijn. De appelazijn trekt de calcium uit de botten. Laat deze pan zo minimaal 8 uur trekken. Dus niet op het vuur!
Breng de pan aan de kook en schep het schuim eraf. Snij de ui in vieren, de prei en de wortel in de lengte door en voeg die samen met een eetlepel Keltisch zeezout toe en laat het een aantal uren (+/- 8 uur) op een zacht vuur staan (zacht koken).
Haal de botten uit de pan en lepel het merg uit de mergpijpje(s). Maak de botten schoon en doe het vet en eventueel vlees samen met de merg, ui, prei en wortel in de blender en maal dit mooi fijn. Voeg dit weer bij de bouillon. Giet de bouilon met gebruikmaking van een grove zeef over in een andere pan. Druk met een pollepel zoveel mogelijk bouilon door de zeef. Je ziet dat enkel misschien een paar kleine botstukjes achterblijven in de zeef.

Je hebt nu een zeer voedingsrijke en zeer gezonde bouillon rijk aan mineralen zoals calcium, magnesium en kalium die als basis kan dienen voor elke soep die je maken wilt. Eet smakelijk.