Om u nog beter van dienst te kunnen zijn gebruiken wij cookies
Geen probleem
Liever niet
Onze cookies
Specialist in het bestrijden van welvaartsziekten

Vet en vetarm

Van VET eten wordt je niet dik en van vetarm eten val je niet af!

Heel veel mensen willen graag om uiterlijke en/of om gezondheidsredenen afvallen. Maar als ze dan zich gaan verdiepen zie je spreekwoordelijk door de bomen het bos niet meer omdat er zeer veel tegenstrijdigheden en broodjes aap verhalen zijn.

Iedereen kent onderhand wel het begrip BMI (body mass index). Deze wordt te pas en te onpas gebruikt om mensen te confronteren dat ze te dik zijn. Het BMI zegt op zichzelf voor u persoonlijk weinig. Het is een getal dat staat voor gewicht in Kg gedeeld door (de lengte in mtr)². Met dit getal kun je heel goed bevolkingsgroepen beoordelen maar absoluut geen individuele personen. Er is meetapperatuur waarmee je exact je vetpercentage kunt meten en daarnaast ook alle andere onderdelen en de onderlinge verhoudingen..

Ook is er veel te lezen over wat je wel en wat je niet moet eten om af te vallen. Van de een mag vet niet, van de ander mogen eiwitten weer niet en van weer een ander mogen koolhydraten weer niet.

Wat is nu eigenlijk waar?

Overgewicht (opslag van vet in ons lijf tijdens overvloed) is een reserve die je lichaam opslaat als noodrantsoen voor mindere c.q. slechte tijden. Aangezien wij hedendaags alleen maar overvloed kennen en geen slechte tijden oftewel honger hoeven wij dus ook geen reserves op te slaan.

Toch, door historie, gewoonten (verslaving), emoties, verandering van voeding en verkeerde informatie door commercieële belangen consumeren wij mensen veel te veel voeding, verkeerde voeding die ons lichaam opslaat als vetreserve en ons letterlijk doen dichtslippen.

De grootste boosdoener van het overgewichtprobleem zijn de koolhydraten.

Koolhydraten zijn suikers

Koolhydraten zorgen voor een hoge insuline productie. De insuline vertelt de lichaamscellen om snel suiker (glucose) uit het bloed op te nemen. Dit wordt vervolgens opgeslagen als VET. Insuline stopt ook de aanmaak van glucagon. Glucagon is een hormoon welke ervoor zorgt dat u geen koolhydraten, maar vetten verbrand.

Als u dus veel koolhydraten eet, wordt er dus ook veel insuline aangemaakt en kan uw lichaam geen glucagon aanmaken en kan er dus geen vet verbrand worden.

OEPS

Een stukje geschiedenis.

Ons hedendaags voedsel bestaat voor het grootste deel uit koolhydraten. Dit is opmerkelijk te noemen omdat wij dit pas de laatste 10.000 jaar in stijgende lijn doen in tegenstelling met de 2,5 miljoen jaar evolutie die wij al hebben doorgemaakt. Dit komt voornamelijk door de succesvolle levensstijl van de mens destijds. Gevolg; populatiegroei, voedselschaarste en introductie van landbouw en jawel het tijdperk koolhydraten is begonnen.

Koolhydraten worden door HEEL veel informatiebronnen aangemerkt als zijnde de energiebron en daarom aanbevolen deze veel te eten. Dit is echter een heel groot misverstand!

Het darmstelsel van de mens is helemaal niet gemaakt om grote hoeveelheden koolhydraten te verteren. Aardappelen, tarwe en andere granen eet de mens van oorsprong niet. Een aardappel is rauw giftig en granen kunnen wij onverwerkt niet eens verteren. Wat aten wij als mens wel: vlees/vis, groenten en noten. Dit is vooral eiwit- en vetrijk voedsel.

Koolhydraten moeten verteerd worden in kleine deeltjes die de darmwand op kan nemen. Ons darmstelsel is maar in staat kleine hoeveelheden koolhydraten te verteren. Een overgroot deel van de toegediende koolhydraten belanden dus niet als brandstof voor uw lichaamscellen maar voor de bacteriën in uw darmen. Deze bacteriën scheiden gassen en zuren af waar wij van gaan boeren, winden laten en oprispingen krijgen.

Dus, eet minder koolhydraten (uit graan- zetmeel- en geraffineerde suiker-producten en meer gevarieerd eiwitten, vetten, vitaminen en mineralen!

Bovendien dempt eiwitrijk voedsel het hongergevoel. Dit komt door een klein eiwitmolecuul met de naam peptide YY. Dit is een hormoon dat via de darmen in de bloedbaan komt en werkt in de boogvormige kern van de hypothalamus, het deel van de hersenen dat het hongergevoel bestuurt.