Om u nog beter van dienst te kunnen zijn gebruiken wij cookies
Geen probleem
Liever niet
Onze cookies
Specialist in het bestrijden van welvaartsziekten

Lichaamssamenstelling

In onderstaand diagram zie je de veranderingen tussen de onderlinge onderdelen van het lichaam als het gewicht (BMI) toeneemt (lichaamssamenstelling).

De Lichaamssamenstelling bestaat uit een aantal onderdelen;

BCM (Body Cell Mass)
Al het weefsel dat het meest door de stofwisseling beïnvloed wordt.
Hieronder vallen onder andere; spierweefsel, orgaanweefsel, rode bloedcellen en centraal zenuwstelsel.

ECM (Extra Celluair Mass)
Weefsel dat niet of nauwelijks beïnvloed wordt door de stofwisseling.
Hieronder vallen onder andere: skelet, huid, bloedplasma, urine, lymfe en weefselsappen.

Spieren
Het spierweefsel in ons lichaam is onderdeel van het BCM.

Water
Het water dat via de mond ingenomen is en nog niet door het lichaam is geabsorbeerd wordt niet meegenomen in deze waarde.

Het water in het lichaam is onder te verdelen in Extra Cellulair Water (ECW) en Intra Cellulair Water (ICW). Het ICW is onderdeel van het BCM en het ECW is al het water dat daarbuiten valt.

VET
Het vet vormt, in het kader van overgewicht een bijzonder onderdeel van de lichaamssamenstelling en is onder te verdelen in dynamisch- en statisch vet.

Het dynamisch vet is het deel vet dat nodig is voor het goed functioneren van het lichaam. Dit vet zit als dempingsmateriaal onder onze voetzolen, zit als smeermiddel in onze spieren en gewrichten, zit als een dun laagje onder onze huid om deze zacht en soepel te houden, zit ter bescherming rond onze organen, dient als vitamine opslag en is een voorraad energie die ter beschikking staat bij energietekort.

Het statisch vet is net als het dynamisch vet een potentiële voedselreserve maar met het verschil dat het alleen gebruikt wordt in uiterste nood zoals ernstige ondervoeding en hongersnood.

De specifieke veranderingen binnen de lichaamssamenstelling verschillen van persoon tot persoon.