Om u nog beter van dienst te kunnen zijn gebruiken wij cookies
Geen probleem
Liever niet
Onze cookies
Dementie & Alzheimer

Plantaardige olie mede oorzaak dementie

Vraagt u zich ook af hoe het komt dat hersenziekten zoals dementie en alzheimer steeds vaker voorkomen en of het u zal treffen? Volgens informatie op de website volksgezondheidenzorg.info is dementie doodsoorzaak nummer 1.

In de strijd tegen hersenziekten lijken wij hopeloos te falen. Cijfers tonen aan dat, als wij op de huidige voet doorgaan we, volgens Alzheimer Nederland afstevenen op een verdubbeling (500.000+) van het aantal mensen met dementie, waaronder alzheimer, over 20 jaar.

Nieuwe inzichten laten een beeld zien dat medicijnonderzoeken welke tot op heden worden uitgevoerd gedaan worden met verkeerde aannames als uitgangspunt. De medicijnen die hieruit voorvloeiden en tot nu toe gebruikt worden, in een poging de ziekte te vertragen hebben slecht een klein positief effect bij een klein deel van de mensen. De bijwerkingen zijn vaker even erg of misschien nog wel erger dan de ziekte zelf (*1).

Het meest opmerkelijke, wat uit die onderzoeken naar voren komt, is wel dat wij als individu onszelf vergiftigen waardoor onze hersencellen dood gaan of beter gezegd uit worden gezet.

Een van de meest schadelijke “voedingsproducten” blijkt plantaardige olie te zijn.

Plantaardige olie afkomstig uit granen, bonen, mais, sojabonen, zonnebloempitten, katoen- en saffloerzaad consumeren wij, sinds de jaren zestig, op advies van gezondheids- en overheidsinstanties massaal. Het is een van de grootste veranderingen in het voedingspatroon van onze westerse wereld.

Als we naar het product plantaardige olie kijken is het helemaal niet zo plantaardig als de naam doet vermoeden. De grondstof komt weliswaar uit de plant maar het uiteindelijke product in de fles heeft weinig met plantaardig te maken. De meeste plantaardige olie wordt geproduceerd onder hoge druk en temperatuur, chemische bewerkingen, inclusief ontgeuren, bleken, abstraheren (onttrekken) met petroleum en ontwaxen met zuur.
Het uiteindelijke product wat u en ik kan kopen in de winkel is rijk aan linolzuur. Linolzuur is een Omega-6 vetzuur dat snel oxideerd. Alle cellen in onze hersenen hebben een celmembraan, opgebouwd uit hoofdzakelijk vetzuren, die zorgen dat de cel goed kan functioneren. Als er geoxideerde omega-6 vetzuren in de celmembraan komen komt er een kettingreactie op gang van beschadigingen van hersencellen waardoor deze afsterven.

Voed je hersenen, voorkom dementie

Onze hersenen bestaan voor een groot deel (60%) uit vet. Zorg daarom dat je je hersenen goed voedt. Eet en gebruik voornamelijk verzadigd vet van schone en natuurlijke afkomst uit zoogdieren (behalve varken), gevogelte, vis, roomboter en kokosvet en/of -olie.

Voorkom hersenziekten en blijf tot op hoge leeftijd bij uw volle verstand.

*1. JAMANetworkOpen, 2018;1:e184080