Erwtensoep

 

Dit recept past in: Gezonder zijn en blijven
Ingrediënten:  
1 grote rundermergpijp
3 grote prei
1 grote winterwortel
2 grote ui
500 gram gedroogde spliterwten
500 gram gedroogde hele erwten
750 gram erwtensoepgroenten
4 runderrookworsten
1 knolselderij
  Keltisch zeezout
  Basilicum
  Bieslook
  Dragon
  Bonekruid
  Kervel
  Rosemarijn
  Majoraan/Marjolein

Bereiding:

De bereiding van erwtensoep neemt 2 dagen in beslag.

Dag 1.
Doe de rundermergpijp in de pan met water zodat het bot onder water staat.
snij de winterwortel en 1 prei over langs door en voeg deze toe.
snij de 2 uien in vieren en voeg deze toe.
voeg een grote eetlepel Keltisch zeezout toe.

Breng het geheel aan de kook en laat het minimaal 8 uur op een zacht vuur koken.

Doe de split- en gewone erwten in een schaal of pan en vul deze met lauw water zodat de erwten onder water staan en blijven staan. Laat deze de hele nacht lang wellen.

Dag 2.
Breng ‘s morgens de bouillon met de mergpijp, wortel, prei en ui aan de kook.
Haal het bot uit de pan. Zorg dat alle merg uit het bot in de soep blijft.
Maak het bot schoon en doe het vet etc. in een blender. Eventueel een mooi stuk vlees apart houden.
Schep met een spaan de wortel, prei, ui en eventueel andere grote stukken uit de bouillon en doe deze in de blender.
Giet de bouillon door de zeef over in een andere pan. Doe hetgeen in de zeef achterblijft in de blender.
Maal met de blender het geheel fijn en giet dit door de zeef terug bij de bouillon. Druk hetgeen wat achterblijft met de pollepel zoveel als mogelijk is door de zeef in de bouillon. 
Spoel de grote soeppan om en doe de bouillon terug in de grote soeppan.
Snij eventueel het vlees klein en doe dat bij de bouillon.

Giet de erwten af.
Snij de 2 overgebleven preien in ringen
Schil de knolselderij en snij hem in kleine stukjes in de keukenmachine

Zet de grote soeppan met bouillon op het vuur en voeg de erwten, prei, knolselderij, de 750 gram grove erwtensoepgroenten en de 4 runde rookworsten er aan toe.
Voeg van alle kruiden 2 theelepeltjes en een eetlepel Keltisch zeezout toe. Je kunt ook naar behoefte peper toevoegen.
Voeg eventueel nog water toe tot ongeveer 7,5 liter.

Breng het geheel aan de kook en laat het op een klein vuur zachtjes doorkoken tot een uur voor etenstijd.

Haal de runderrookworsten uit de soep en snij deze in plakjes en weer terug in de soep.
Proef nu de soep hoe de smaak is. Waarschijnlijk mag er nog wel een eetlepel Keltisch zeezout toegevoegd worden maar voeg het mondjesmaat toe zodat het ook niet te zout wordt.

Als de smaak goed is laat je het nog een half uurtje op een zacht vuur koken.

Deze soep is voldoende voor 5 personen die 2 dagen kunnen genieten van deze overheerlijke erwtensoep. De tweede dag dat je de soep eet is zij nog lekkerder.


Lees de ervarings verhalen van onze klanten
Wil je een afspraak maken of meer informatie?
Neem dan contact met ons op voor een vrijblijvend persoonlijk gesprek
 
Bel: 0318-690334
Lokaal tarief, geopend tijdens kantooruren