Om u nog beter van dienst te kunnen zijn gebruiken wij cookies
Geen probleem
Liever niet
Onze cookies
Specialist in het bestrijden van welvaartsziekten

TIA

 

Je kunt wel degelijk de gezondheid en vitaliteit van je slagaders aantoonbaar verbeteren en daardoor de risico's verkleinen!

 

Een TIA (Tijdelijke ischemische aanval) is hetzelfde als een herseninfarct (hersenverstopping) namelijk dat de bloedtoevoer naar de hersenen of een deel van de hersenen geblokkeerd wordt door een verstopping in een slagader en deze gedurende de verstopping geen zuurstof meer krijgen. Het verschil zit hierin dat bij een TIA een verstopping van tijdelijke duur is. Deze verstopping kan een paar minuten duren tot meestal maximaal ongeveer een half uur. Als de verschijnselen langer aanhouden dan 24 uur dan spreekt men medisch van een herseninfarct.

TIA
  Foto: TIA

Tekenen van een TIA maar ook van een herseninfarct kunnen zijn:

  • krachtverlies, tintelingen en gevoelloosheid in een arm, hand of been;
  • problemen met praten en begrijpen wat er wordt gezegd;
  • niets zien met één oog;
  • onhandigheid of onzeker lopen.

Het verschil tussen een TIA en een herseninfarct is de duur en daardoor ook de ernst.

Een TIA is wel een duidelijk signaal dat er iets aan de hand is en moet altijd zeer serieus genomen worden. Vaak is een TIA een voorbode voor een herseninfarct.

Zaak is het bij een TIA zo snel als mogelijk medisch zorg te krijgen. Hoe eerder actie ondernomen wordt hoe groter de kans is dat er geen blijvende schade optreedt. Herkent u de tekenen van een TIA en/of een herseninfarct? Bel dan direct 112!

Wat is de oorzaak?
Zoals hierboven uitgelegd is een TIA een tijdelijke verstopping naar of in een deel van de hersenen. Deze verstopping ontstaat plotseling doordat een stolsel of een stukje plaque ergens in een slagader losraakt (embolie), bijvoorbeeld door een hartritmestoornis, door de bloedstroom meegevoerd wordt en ergens in de hersenen vastloopt en de bloedstroom blokkeert.
Een andere oorzaak kan zijn dat ergens in een slagader een ontsteking in de vaatwand openbarst waarna het bloed daar gaat stollen en zo een bloedprop vormt (trombose) die in de bloedstroom terecht komt en een slagader in de hersenen kan afsluiten.

In bijna alle gevallen is de oorzaak van een TIA terug te herleiden naar een slechte gezondheidstoestand van de slagader.

Lees meer over hart- en vaatziekten en vooral wat je er aan kunt doen om de gezondheid te verbeteren zodanig dat klachten verdwijnen en de risico’s kleiner worden >>