Om u nog beter van dienst te kunnen zijn gebruiken wij cookies
Geen probleem
Liever niet
Onze cookies
Specialist in het bestrijden van welvaartsziekten

darmklachten -ziekten

Heb jij de ziekte van Crohn, Colitis ulcerosa of een spastische darm?
Heb je, ondanks alle zorg en eventuele medicatie buikpijn, -kramp en/of een slechte stoelgang?
Belemmert dit jouw dagelijks functioneren?

WELenZIJN is gespecialiseerd in het behandelen van darmaandoeningen zoals de ziekte van Crohn en Colitis ulcerosa. Het doel van de behandeling is het herstellen van de darmgezondheid zodanig dat je geen klachten zoals buikpijn of -kramp meer hebt en de stoelgang hersteld.

Wil je weer pijnvrij zijn, je gezond en fit voelen en weer dagelijks goed kunnen functioneren?

Wacht niet langer, neem vandaag nog contact met ons op en laat je informeren naar onze behandeling.

Wij willen benadrukken dat onze behandeling een aanvulling kan zijn op de reeds bestaande behandelingen. Wij adviseren iedereen met darmlachten onder controle te blijven bij zijn of haar arts zodat positieve veranderingen gesignaleerd en bevestigd kunnen worden door deze arts. Wij spreken van herstel als dit door de arts wordt bevestigd.

- Ik wil een afspraak maken voor een informatief gesprek >>
- Telefoon:  0318-690334
- Whatsapp 0318-690334 (mobiele telefoon) >>
korte wachttijden, dus snel geholpen  vergoedt door uw zorgverzekering*

* WELenZIJN Centrum voor Gezondheid is een erkend en geregistreerd natuurgeneeskundig centrum. Onze zorg wordt door bijna alle verzekeraars vergoedt in de aanvullende polis conform de voorwaarden.

Een lekkende darm (leaky gut) is een spijsverteringsaandoening waarbij bacteriën en toxines door de darmwand ‘lekken’, in de darmwand en door het bloed verder in het lichaam terecht komen en ontstekingsreacties veroorzaken.

De darmwand laat, door kleine openingen genaamd "tight junctions" of "zonula occludens", water en voedingsstoffen door die door het bloed naar de organen getransporteerd worden. Schadelijke stoffen zoals bacteriën en toxines kunnen,als de darmwand gezond is niet passeren en worden afgevoerd. 
Als de gezondheidstoestand van de darmwand afneemt en de tight junctions losser worden kunnen schadelijke stoffen de darmwand passeren en in de darmwand en het bloed terecht komen.

Een lekkende darm wordt met veel aandoeningen in verband gebracht.

IBD is de engelse afkorting voor Inflammatory Bowel Disease oftewel 'chronische opvlammende darmontsteking’. Chronisch betekend langdurig.
Colitis Ulcerosa en de ziekte van Crohn zijn de meest voorkomende vormen van chronische opvlammende darmontstekingsziekten. Beide vallen zij onder de ziekte IBD.

De ziekte van Crohn is een darmziekte waarbij langdurig opvlammende ontstekingsreacties ontstaan in het spijsverteringsstelsel. Deze onstekingen kunnen voorkomen in het gehele verteringsstelsen van de mond tot de anus maar in de meeste gevallen aan het eind van de dunne darm, in de dikke darm en bij de anus.
De ontstekingen (zweren) zijn plaatselijk, ze zijn diep, kratervormig en kunnen zich een weg banen door het weefsel naar buiten (fistels). Fistels kunnen zich inwendig ontwikkelen maar ook via de huid naar buiten komen. Vaak rond de anus. Uit deze fistels kan dan vocht, pus of zelfs ontlasting komen. Door de vorming van littekenweefsel en verklevingen kan er darmvernauwing of in extreme situaties darmafsluiting optreden.
Vanwege het opvlammende karakter verloopt de ziekte van Crohn vaak erg grillig en kan van persoon tot persoon erg verschillen.
De belangrijkste klachten bij de ziekte van Crohn zijn: vermoeidheid, pijn in de buik, kramp, koorts, een slechte stoelgang, vocht, pus en/of bloed bij de ontlasting.
Klachten die vaak samengaan met de ziekte van Crohn zijn: pijnlijk gezwollen gewrichten, pijnlijke ontstoken ogen, pijnlijke blauwrode plekken op de huid (vaak op de onderbenen) en kleine zweertjes in de mond. Deze ziekte komt vaker voor bij mensen tussen de 15 en 30 jaar.

Colitis Ulcerosa is een darmziekte waarbij langdurig opvlammende ontstekingsreacties ontstaan in de dikke darm. Deze ontstekingen/zweren zijn oppervlakkig, beperkt zich vaak tot de slijmvlieslaag en bestrijkt een groter aaneengesloten gebied.
Vanwege het opvlammende karakter verloopt de Colitis Ulcerosa vaak erg grillig en kan van persoon tot persoon erg verschillen.
De belangrijkste klachten bij Colitis Ullcerosa zijn: diarree, vaak vermengd met bloed en slijm, buikpijn, -kramp, opgezette buik, het niet kunnen ophouden van de ontlasting, koorts en vermoeidheid.
Klachten die vaak samengaan met Colitis Ulcerosa zijn: pijnlijke ontstoken gewrichten (artritis), pijnlijke ontstoken ogen en het pijnlijk onsteken van de huid.
Colitis Ulcerosa gaat vaak samen met andere onstekingsziekten waaronder galwegonstekingen (PSC).

Veel mensen hebben last van vage buikklachten. Deze klachten worden vaak aangeduid als: Prikkelbaredarmsyndroom (PDS), spastische darm, IBS (irritable bowel syndrome) of chronische darmstoornis. Buikpijn, kramp, problemen met de stoelgang en een opgeblazen gevoel zijn de meest voorkomende klachten. Deze klachten kunnen zeer hevig zijn, per persoon en per moment sterk verschillen en vooral 's nachts optreden. Verstopping (obstipatie) of plotseling opkomende diarree komt vaak voor. Mensen met vage darmklachten zijn vaker vermoeid en voelen zich onzeker, angstig of schamen zich.

Een ontsteking heeft als doel het verwijderen van een schadelijke indringer uit ons lichaam waarna het lichaam kan herstellen.
Het ontstekingsproces begint met een verhoogde doorbloeding van het gebied. Hierdoor komt er meer bloed in het gebied en kunnen meer cellen voor de afweer zorgen. Door de verhoogde doorlaatbaarheid van de vaatwand van de haarvaten wordt vocht uit de bloedbaan afgestaan in het ontstekingsgebied. Vervolgens worden uit de bloedbaan verschillende witte bloedcellen afgestaan. Deze verschillende witte bloedcellen zorgen in het ontstoken weefsel voor het verzamelen en afbreken van dode cellen en vervuiling. Als laatste vindt er celgroei plaats voor het uiteindelijke herstel van het weefsel.
Als een onsteking langdurig voortduurt dan spreekt met van een chronische ontsteking. Het woord chronische komt uit het Latijn en betekend "langdurig".

Afspraak informatief gesprek Darmklachten

  • Na het versturen van dit formulier zullen wij contact met u opnemen voor het maken van een afspraak voor een informatief gesprek.