Om u nog beter van dienst te kunnen zijn gebruiken wij cookies
Geen probleem
Liever niet
Onze cookies
Specialist in het bestrijden van welvaartsziekten

Diabetes type 2

WELenZIJN is gespecialiseerd in het behandelen van Diabetes. Het doel van onze behandeling is het herstellen van een gezonde, stabiele suikerspiegel en je algehele gezondheid te verbeteren.

Diabetes type 2 is een welvaartsziekte die door voedingsfactoren (verkeerde voeding, een verkeerd voedingspatroon), vervuiling en stress ontwikkeld.

De letterlijke betekenis van diabetes mellitus is "honingzoete doorstroming". De naam is afgeleid van één van de belangrijkste verschijnselen bij diabetes, namelijk de productie van grote hoeveelheden zoete urine. Dit als gevolg van een te hoge concentratie glucose (suiker) in het bloed. Bij een gezond mens zit er geen glucose in de urine, de nieren laten namelijk bij een normaal bloedglucosegehalte geen glucose door in de urine. Als de concentratie glucose in het bloed echter boven een bepaalde waarde uitstijgt, zijn de nieren niet meer in staat om alle glucose tegen te houden en komt er een deel in de urine terecht. Omdat glucose water bindt, neemt tegelijk de hoeveelheid (zoete) urine toe.

Diabetes is er in een aantal soorten. De bekendste zijn;
- diabetes type 1
- diabetes type 2
- zwangerschapsdiabetes

- Diabetes type 1
De alvleesklier van mensen met diabetes type 1 maakt zelf helemaal geen insuline meer aan. Dat komt doordat het afweersysteem de cellen die insuline aanmaken vernielt. Daarom moet iemand met diabetes type 1 continu de suikerspiegel zelf controleren en meerdere keren per dag met insuline deze corrigeren. Dit kan door insuline inspuiten, of een insulinepomp dragen.

Vroeger heette diabetes type 1 ook wel 'jeugddiabetes'. 10% van de mensen met diabetes heeft diabetes type 1. Diabetes type 1 kent een meer grillig patroon die moeilijker onder controle te houden is wat essentieel is voor het behoeden van vele, zelfs tot zeer ernstige, complicaties.

- Diabetes type 2

De alvleesklier van mensen met diabetes type 2 kan het te veel aan suiker in het bloed niet compenseren. Bovendien reageert het niet meer goed op insuline door de zogenaamde insuline resistentie. Mensen met diabetes type 2 krijgen meestal medicijnen in de vorm van tabletten en in een verder stadium insuline toedienen door middel van inspuiten.

Diabetes type 2 komt het meeste voor. 90% van de mensen met diabetes heeft diabetes type 2. Vroeger heette diabetes type 2 ‘ouderdomsdiabetes’.

Soms is het moeilijk te bepalen welke vorm van diabetes iemand heeft. Het grensgebied tussen diabetes type 1 en 2 is niet altijd even duidelijk.

- Zwangerschapsdiabetes

is een tijdelijk soort diabetes, die meteen over gaat na de bevalling. Je hebt echter daarna wel een verhoogt risico om diabetes te realiseren.

Diabetes type 2 ontstaat door gedurende lange tijd grote hoeveelheden geraffineerde koolhydraten die als suiker in het bloed komen, transvetzuren die de werking van de insulinereceptoren in de cellen tegenwerken, moeilijk verteerbare voedselsoorten zoals gepasteuriseerde melk en het moderne sojavoedsel dat een zware belasting is voor de alvleesklier, te nuttigen waardoor de suikerspiegel chronisch omhoog gedreven, de werking van de alvleesklier en de lichaamscellen zelf ondermijnd wordt.

Het lichaam kan niet anders dan langzaam meer en meer insuline produceren om de suikerspiegel onder controle te houden. Als het lichaam niet meer in staat is meer insuline te maken blijft de suikerspiegel chronisch hoog en wordt er diabetes gediagnosticeerd. In tegenstelling tot aangenomen maakt de alvleesklier niet te weinig insuline aan, maar consumeren wij langdurig te veel koolhydraatrijk voedsel die de suikerspiegel omhoog drijft en houdt. De chronisch hoge afgifte van insuline drijft de suikers de cellen binnen die vervetten.
Als de lichaamscellen chronisch te maken krijgen met een grote stroom van suikers die door de insuline de cellen worden binnengedreven dan bouwen de cellen weerstand op tegen deze stroom. De cellen worden zogezegd insulineresistent en vertragen de instroom van de suikers om binnen te gaan. Dit leidt tot de situatie waarin de bloedsuikerspiegel te hoog is en het cellulaire suikerniveau te laag. Ons lichaam ziet dit als een te lage suikerspiegel. De persoon in kwestie heeft maar weinig energie, voelt zich hongerig, en gaat dus meer eten. Zo ontstaat een vicieuze neerwaartse spiraal.

Maar er is ook nog een andere oorzaak van een te hoog bloedsuikerniveau dat vaak over het hoofd gezien wordt, namelijk stress. Bij stress gaan de bijnieren adrenaline vormen. Dit stimuleert de productie van glucagon (hormoon) in de alvleesklier die glucose uit de lever en vetweefsel haalt die de suikerspiegel laat stijgen. Dit is onderdeel van het natuurlijke vecht-of-vlucht-reactie. Chronische stress, resulteert in het aanmaken van adrenaline, dat op zijn beurt resulteert in een overproductie van glycogeen om het bloedsuikerniveau hoog te houden.

Veel mensen met diabetes type 2 krijgen te maken met klachten die hand in hand gaan met diabetes zoals oogproblemen, vaatziekten, zenuwschade (neuropathie), doorbloedingsproblemen in voeten, maag- en darmproblemen, huidklachten, versnelde veroudering van de hersenen, infectieproblemen aan de geslachtsorganen, depressie, problemen met de gewrichten en ontstekingen in het algemeen.

De kans en de mate van het wel of niet ontwikkelen van diabetes type 2 is mede afhankelijk van erfelijke factoren die opgeslagen zijn in ons DNA.

Diabetes type 2 kan in veel gevallen zeer succesvol behandeld worden. De aanpak bestaat uit een aantal hoofdrichtingen namelijk:
1. Herstellen basisgezondheid (herstellen lichaamssamenstelling) met de WEZ Therapie
2. Als nodig het herstellen van het stressniveau
3. Aanpassen voeding en voedingspatroon

De eerste stap naar herstel is het herstellen van de lichaamssamenstelling. Veel diabetes type 2 patiënten zijn te zwaar en/of hebben een ongezonde lichaamssamenstelling. Dit betekend dat de lichaamsonderdelen niet in onderlinge verhouding met elkaar zijn. Voor dit herstel passen wij de WEZ Therapie toe.
Tijdens het herstel van de lichaamssamenstelling merken veel mensen op dat zij zeer snel resultaat hebben. Mensen hoeven snel minder of helemaal geen diabetesmedicatie te gebruiken. Ook voelen zij zich aanmerkelijk fitter, merken zij verandering van het lichaam doordat het gewicht gezonder wordt en verminderen klachten die vaak samengaan met diabetes type 2.
Omdat stress ook mede een oorzaak kan zijn van het in stand houden van diabetes type 2 kan het nodig zijn dat naast het toepassen van de WEZ Therapie om de lichaamssamenstelling te herstellen ook separaat of aansluitend aandacht nodig is om het stressniveau naar gezonde waarden te brengen.
Stress is de mate van flexibiliteit van je hart. Dit heet met een duur woord Heart Rate Variabilty (HRV). Het hart kent een rust-slag-stand (parasympaticus) en een werk-slag-stand (sympaticus). Tijdens de rust-stand-slag hersteld het lichaam en tijdens de werk-stand-slag niet. Als de verhoudingen tussen deze twee slagtypen veranderd naar een meer werk-stand-slag dan een rust-stand-slag dan is er sprake van stress. Het lichaam is minder of zelfs helemaal niet meer in staat te herstellen en stress zorgt, zoals eerder beschreven voor suikerafgifte van de lever aan het bloed waardoor de suikerspiegel stijgt.
Stress is soms best een moeilijk iets om te begrijpen. Stress wordt vaak gezien in combinatie met druk zijn etc. Als het negatieve drukte is klopt dit maar vaker zijn wij dat mensen helemaal niet door hebben dat het lichaam gebukt gaat onder stress. De mate van stress oftewel een mate van hart ritme flexibiliteit kunnen wij inzichtelijk maken door een ademhalingstest. Bij een te hoge stresswaarde is het zaak deze te verlagen naar gezonde waarden zodanig dat het lichaam voldoende kan herstellen. Dit kan door de oorzaken aan te pakken die stress veroorzaken of door het lichaam te trainen een gezonde hart ritme flexibiliteit aan te nemen.

Het derde onderdeel is het voorkomen dat het lichaam weer in de situatie komt waardoor diabetes type 2 ontwikkeld wordt oftewel het aannemen van een gezond voedingspatroon. Duidelijk is dat iemand die aanleg heeft om diabetes type 2 te ontwikkelen meer gevoelig is voor koolhydraatrijke voeding dan iemand die dit niet heeft. Per persoon kan de mate van gevoeligheid zeer verschillend zijn. Dit ligt vastgelegd in ons DNA.

> Een gezond voedingspatroon

> De WEZ Therapie