Om u nog beter van dienst te kunnen zijn gebruiken wij cookies
Geen probleem
Liever niet
Onze cookies
Gezondheid slagaders aantoonbaar verbeteren en risico’s verkleinen

Hersenbloeding

Een hersenbloeding is zoals de naam al doet vermoeden een bloeding in of rond de hersenen. Meestal gebeurt dit door het openscheuren van een aneurysma.
Een aneurysma is een zwakke plek in een slagader die door de bloeddruk als een ballon wordt opgeblazen en uiteindelijk openscheurt waardoor een bloeding ontstaat. Door deze bloeding wordt het hersenweefsel weggeduwd en beschadigd.

In sommige gevallen kan misvorming van een bloedvat, een ongeval of geweld de oorzaak zijn van een hersenbloeding. Deze oorzaken behandelen wij hier niet.

In de meeste gevallen treedt een hersenbloeding ploseling op zonder waarschuwen. In enkele gevallen zijn er wel waarschuwingssignalen zoals hoofdpijn, dubbel zien en andere problemen die met het zicht te maken hebben. Deze kunnen een paar minuten maar ook wel weken van tevoren optreden.

Er wordt onderscheidt gemaakt in een bloeding in de hersenvliezen tussen de hersenen en de schedel (Sub Arachnoïdale Bloeding (SAB)) of een bloeding in de hersenen (intracerebraal hematoom). In ongeveer 20% van de "beroertes" betreft het een hersenbloeding.

Tekenen van een hersenbloeding kunnen zijn;

  • Verlammingen in het gezicht (bijvoorbeeld een scheve mond;
  • krachtverlies, tintelingen en gevoelloosheid in een arm, hand of been;
  • problemen met praten en begrijpen wat er wordt gezegd;
  • verstoring of verlies van het gezichtvermogen;
  • onhandigheid of onzeker lopen (duizeligheid en evenwichtsstoornissen).
  • Plotseling zeer heftige hoofdpijn zonder aanleiding.

Zaak is het bij een herseninfarct zo snel als mogelijk medisch zorg te krijgen. Hoe eerder actie ondernomen wordt hoe groter de kans is dat blijvende schade wordt beperkt. Herkent u de tekenen van een herseninfarct? Bel dan direct 112!

Wat is de oorzaak?
Zoals hierboven beschreven treedt een hersenbloeding in de meeste gevallen plotseling op door het openscheuren van een verzwakte slagader (Aneurysma). Een aneurysma ontstaat doordat de gezondheid van de vaatwand verslechtert waardoor de vaatwand zwakker wordt en door de bloeddruk als een ballon wordt opgeblazen en vervolgens openscheurt..
De verslechtering van de gezondheid van de vaatwand is een gevolg van ongezonde voeding, stress en vervuiling.

Lees meer over hart- en vaatziekten en vooral wat je er aan kunt doen om de gezondheid te verbeteren zodanig dat klachten verdwijnen en de risico’s kleiner worden >>