Specialist in het bestrijden van welvaartsziekten

Slaapapneu (osas)

Wil je weer slapen zonder hulpmiddelen, zonder het luide snurken wat jouw partner kan wakker houden?
Wil je weer van een goede nachtrust genieten en uitgerust wakker worden?
Wil je de diagnose krijgen van jouw arts of specialist dat er geen apneu's meer optreden tijdens het slapen?
Wil je jouw gezondheid weer terug?

Obstructieve slaapapneu (OSAS) treedt op als de tong in volume is toegenomen en tijdens het slapen of rusten inzakt en de luchtweg afsluit. Dit is een proces dat vaak gepaard gaat met steeds luider snurken tijdens het slapen. Het gevolg is tal van klachten, zoals (extreme) vermoeidheid, concentratieproblemen en prikkelbaarheid.

Herstel is goed mogelijk door de tong terug te brengen naar het juiste volume zodat de luchtweg vrij blijft voor een goede nachtrust zonder hinderlijke apparaten of andere hulpmiddelen.

Wil je er alles over weten? Neem direct contact met ons op via onderstaand formulier, bel tijdens kantooruren:  0318-690334 of via : Whatsapp 0318-690334

Kijk en luister naar het verhaal van Chris uit Arnhem. "Ik leef het leven weer met plezier"

WELenZIJN is gespecialiseerd in het behandelen van slaapapneu. Het doel van onze behandeling is het herstellen van de gezondheid zodat er geen apneu's meer optreden, hulpmiddelen zoals een bitje of een CPAP overbodig worden en je weer van een goede nachtrust kunt genieten.

Wij willen benadrukken dat slaapapneu een formeel erkende medische aandoening is en dat onze behandeling een aanvulling kan zijn op de reeds bestaande behandelingen. Wij adviseren iedereen met slaapapneu onder controle te blijven bij zijn of haar arts zodat positieve veranderingen ten aanzien van slaapapneu en eventueel met slaapapneu samengaande klachten en/of ziekten gesignaleerd en bevestigd kunnen worden door deze arts. Wij spreken van herstel als dit door ondergaan van een slaaponderzoek, het uitlezen van apparatuur of door de arts wordt bevestigd.

Slaapapneu of apneu (afkorting van slaapapneusyndroom) komt uit het Grieks en betekent letterlijk "niet adem halen". Dit is wat er werkelijk gebeurt. Iemand met apneu ademt tijdens de slaap een aantal keren voor een bepaalde tijdsduur niet. Bijvoorbeeld 30 keer per uur gemiddeld 20 seconden. Hoe vaak een apneu voorkomt en hoe lang zo’n moment duurt varieert zeer stekt van persoon tot persoon. Bij een ademstop van minimaal 10 seconden spreken we officieel van een apneu.

Signalen dat iemand slaapapneu heeft worden vaak als eerste opgemerkt door de partner die naast de betreffende persoon slaapt. Diegene neemt de uiterlijke kenmerken van apneu waar zoals het steeds luider snurken, het zeer traag en zwaar ademhalen, het tijdelijk stoppen van de ademhaling, het plotselinge ontwaken en aanvallen van ademnood.

Mensen met slaapapneu hebben vaak last van vermoeidheid. Bij verergering van apneu vallen deze mensen te pas en te onpas, bijvoorbeeld bij het lezen van de krant, in slaap. Concentratieproblemen, geheugenstoornissen en prikkelbaarheid zijn gevolgen als apneu zich verder ontwikkeld. Apneu is een langzaam en slopend proces voor lichaam en geest.
Naast de gezondheidsrisico’s kan slaapapneu grote gevolgen hebben voor de relationele sfeer binnen het gezin, het werk en het sociale leven. Apneu kan de persoon in kwestie enorm in zijn vrijheid beperken.

Apneu wordt ingedeeld in 3 soorten namelijk:
1. CSAS (centraal-slaapapneusyndroom). Ademstop door te weinig prikkels vanuit de hersenen om te ademen. Oorzaken in deze categorie lopen uiteen van onbekend, hersen-, hart- en nierfalen, verblijf op grote hoogte en bepaalde medicaties.
2. OSAS (obstructief-slaapapneusyndroom). De tong  en/of andere zachte delen rond de luchtweg blokkeren de doorgang.
3. Een combinatie van beide bovenstaande vormen van apneu. Obstructief slaapapneu (OSAS) kan mogelijk centraal-slaapapneu (CSAS) helpen ontwikkelen.

De obstructieve vorm van apneu (OSAS) komt het meest voor. Dat is de vorm die naar onze ervaring met het meeste succes te behandelen is. Voortekenen van het ontwikkelen van deze vorm uit zich meestal wanneer hij of zij steeds luider gaat snurken. 

Obstructieve slaapapneu (OSAS) wordt ingedeeld in 3 gradaties. Die gradaties variëren van een combinatie van slaperigheid overdag tot het aantal apneu-momenten per uur tijdens de nachtrust, waarbij de zwaarste telt.

Men valt in slaap tijdens de volgende situaties:
- wanneer weinig aandacht van de persoon wordt gevraagd (bijvoorbeeld bij TV kijken): licht
- wanneer enige aandacht gevraagd wordt (bijvoorbeeld tijdens een vergadering): matig
- wanneer grote aandacht vereist wordt (bijvoorbeeld bij het autorijden): ernstig

 Het aantal apneu-momenten per uur tijdens de nachtrust is:
- 5-15 momenten: licht
- 15-30 momenten: matig
- 30 of meer momenten: ernstig

Voorbeeld; valt u tijdens een vergadering in slaap en heeft u meer dan 30 ademstops per uur dan heeft u een ernstige vorm van apneu.

Apneu is het moment wanneer zachte onderdelen rond de luchtweg de doorgang blokkeren waardoor de ademhaling stokt. De tong speelt daarbij meestal de grootste rol. Zoals de tweede afbeelding laat zien, is het volume van de tong groter. De tong zakt in rust door zijn eigen gewicht naar achteren en sluit de luchtweg af. Dat uitzakken komt doordat het weefsel in rust niet is staat is zijn vorm te behouden. Dat heeft echter niets te maken met het slapper worden van het weefsel. De tong is een goed getrainde spier. Alcoholgebruik  kan apneu bevorderen. Dat komt doordat het gebruik van alcohol alle spieren inclusief die van de tong doet verslappen.

Behandeling van obstructieve slaapapneu wordt op verschillende manieren gedaan;

 1. Het veranderen van leefregels zoals het verminderen van het alcoholgebruik, het stoppen met roken en het afvallen.
 2. Het toepassen van hulpmiddelen zoals een kaak positionering-bitje (MRA mandibulair repositie-apparaat), slaapmasker (CPAP continuous positive airway pressure) of slaap-positietraining.
 3. Het toepassen van een Chirurgisch ingreep waaronder:
  • Neuspassage verbetering. Als gevolg van een scheefstand van het neustussenschot, slijmvlieszwelling of neuspoliepen kan er een ingreep ter verbetering van deze passage worden uitgevoerd. Het doel van deze ingreep is het vergemakkelijken van de ademhaling door de neus.
  • Somnoplastiek. Door middel van hoogfrequente elektrische stroom wordt het zachte gehemelte weefsel en de huig beschadigd. Hierdoor ontstaat er gecontroleerd littekenweefsel en wordt het weefsel stijfer.
  • UPPP (Uvulo-palato-pharyngo-plastiek). Dit is een uitgebreide operatie waarbij een deel van de huig, het gehemelte en eventueel de keelamandelen worden verwijderd met als doelstelling het verruimen van de doorgang. Tegenwoordig kan dit ook met lasertechniek worden toegepast.
  • Hyoïdthyroïdpexie, ook wel hyoïdsuspensie. Bij deze ingreep wordt het tongbeen naar voren gehaald en vastgezet op het strottenhoofd.
  • RFTB (RadioFrequente Thermotherapie van de tongbasis). Door verhitting ontstaat gecontroleerd littekenweefsel in het tongbasis waardoor de tongbasis stijver wordt.
  • Kaak-osteotomie. Hierbij wordt de kaak doorgezaagd en naar voren verplaatst.
  • Tongzenuwstimulator, ook wel tong pacemaker genoemd. Er wordt onder het sleutelbeen een elektronisch apparaatje geplaatst met een sensor naar de tong. Iedere keer als de tong weg dreigt te zakken krijgt de tongzenuw een prikkel waardoor de tong naar voren beweegt en de luchtweg vrij komt.
  • Tonganker. Het inbrengen van een implantaat in de tong die ervoor zorgt dat de tong onder een bepaalde voorspanning komt te staan zodat hij niet naar achteren zakt tijdens de slaap.
  • Tracheotomie-opening. Hierbij wordt een opening gemaakt in de luchtpijp door het insnijden van enkele kraakbeenringen. Dit gebeurt via een snede in de huid in het midden van de hals, vlak boven het borstbeen. Door deze opening wordt een buisje geplaatst die ervoor zorgt  dat de snede open blijft en vergemakkelijkt de ademhaling. Deze methode wordt met grote terughoudendheid toegepast.

Er zijn veel verschillende manieren om obstructieve slaapapneu te behandelen met allen hun voor- en tegens. Sommige zijn minder ingrijpend, andere meer tot zeer ingrijpend. Een ding hebben alle behandelmethoden gemeen; ze hebben als doel de aandoening slaapapneu beheersbaar te maken. Geen van de bestaande behandelmethoden heeft als doelstelling de oorzaak van slaapapneu te herstellen.

Wij pleiten voor aanpak van de oorzaak.

Obstructieve slaapapneu kan in veel gevallen succesvol behandeld worden. Niet door het toepassen van een hulpmiddel of een ingreep maar door het herstellen van oorzaak wat apneu veroorzaakt namelijk een vergrote tong. Na dit herstel kan de behandelend arts vaststellen dat er geen bovenmatige apneumomenten meer waargenomen worden en het gebruik van hulpmiddelen niet meer nodig zijn.

Voordat wij echter uitleg geven over onze behandeling van apneu willen we graag eerst een aantal zaken verduidelijken.
De oorzaak dat de tong groeit moeten wij zoeken in onze dagelijkse voeding. Doordat wij steeds ongezonder eten ontspoort de lichaamssamenstelling steeds eerder en sneller. Over een gezonde lichaamssamenstelling kun je spreken als alle lichaamsonderdelen in de juiste proporties in overeenstemming met elkaar aanwezig zijn. Dit is tevens een van de basisvoorwaarden voor het gezond functioneren van het lichaam. In het geval van obstructieve slaapapneu neemt dan het volume toe van de onderdelen rond de luchtweg, met name die van de tong die in rust, liggend op de rug naar achter inzakt waardoor de doorgang steeds kleiner wordt en uiteindelijk geheel afsluit wat resulteert in een apneu. Vaak gaan mensen gaandeweg de tijd steeds luider snurken. Dat is veelal een voorbode van het ontwikkelen van obstructieve slaapapneu. 

Obstructieve apneu wordt vaak in verband gebracht met overgewicht. Dit is niet altijd het geval. We zien mensen met obstructieve apneu die helemaal niet te zwaar zijn qua lichaamsgewicht.

Door de lichaamssamenstelling te herstellen waaronder de zachte onderdelen rond de luchtweg inclusief de tong wordt de kans dat de luchtweg blokkeert tijdens de rust teruggebracht naar normale waarden en spreken wij niet meer van obstructieve apneu. Dit resultaat wordt bevestigd door het wederom doen van een slaaptest. Om dit resultaat te behouden is het van cruciaal belang dat het lichaam niet meer in de hoedanigheid wordt gebracht dat apneu kan optreden. Hiervoor is het aannemen van een gezond voedingspatroon van cruciaal belang.

Obstructief slaapapneu kan in veel gevallen succesvol behandeld worden. Zonder hulpmiddelen en zonder operaties.

Wil je weten wat wij voor jou kunnen betekenen?

Neem vrijblijvend contact met ons op. Wij nemen de tijd voor jou, informeren je uitgebreid en kunnen jou een goed beeld geven van alle aspecten van een behandeling en het beoogde resultaat.

Contactformulier apneu

Contactformulier apneu

 • Als je dit formulier verzend zullen wij vrijblijvend contact met je opnemen.